Her har vi beskrevet hvordan du skal forberede deg når du skal

sikre deg drømmejobben

Hvis du tar kontakt med en bedrift for å tilby din arbeidskraft er du til stor hjelp.

Det er enorme besparelser for bedriften ved å slippe og gjennomføre en tradisjonell rekrutteringsprosess. I tillegg er det store gevinster ved å få på plass en medarbeider tidligst mulig.

For mange bedrifter er det vanskelig å få tak i gode medarbeidere. Du HJELPER virksomheten ved at du kontakter dem.

Dette er det viktig at du tar innover deg. Spesielt når du banker på døren til en mulig arbeidsgiver for første gang.

her beskrives hvordan jobbe med

oppsøkende virksomhet

Mål og handlingsplan
De som lykkes er godt forberedt. Du må sette deg et SMART mål. Som du også vet, er det viktig å holde motivasjonen oppe når du arbeider for noe som tar litt tid å oppnå. Når du har definert målet, vet du når du skal nå det. Du må lage en handlingsplan som sikrer at du når frem i tide!
Lag en bedriftsliste
Årsaken til at du tar kontakt, er enten fordi bedriften i seg selv har gjort et godt inntrykk på deg, eller at du vet at du kan utføre arbeid som du liker for denne arbeidsgiveren.
Jobbsøkerfest
Det heter seg at du kun skal omgås med mennesker som gir deg energi. Når du har funnet ut hvem dette er, og hvem av disse som vil være gode hjelpere når det gjelder å hjelpe deg i å finne deg en ny jobb, inviter dem til en sosial ettermiddag eller kveld.
Samarbeidspartnere
Omgi deg gjerne med ditt eget styre – en enhet som du rådfører deg med – som du kaller sammen med jevne mellomrom. Bedrifter betaler store summer til de dyktigste menneskene for at de skal bidra til at virksomheten lykkes.
Hvordan presentere deg
Når du strekker frem hånden og hilser, husk å ivareta det som er viktig for å skape en god førstekontakt. Ha øvd inn presentasjonen av deg selv. Oppretthold øyekontakt, snakk engasjert og fortrinnsvis uformelt. Vær kort.
Nettverk
Nettverk er den beste metoden sammen med oppsøkende virksomhet å finne seg ny jobb på. Enkelt fortalt er nettverk dine venner. I tillegg kommer de du kjenner gjennom tidligere arbeid, idrett, skole og alle former for sosial omgang. Mange av disse har du knyttet til deg på sosiale media.
Sosiale media
Benytt kontaktene dine på sosiale media! Det er den beste måten å starte systematisk jobbing med eget nettverk
Bemanningsbyrå
Det viser seg at etter oppsøkende virksomhet og bruk av eget nettverk, er jobb gjennom bemanningsbyrå en god mulighet.
Søke på utlyste stillinger
En stillingsannonse vil gjerne være en ønskeliste fra virksomhetens side. Du må være skikkelig god på søknadsskriving for å lykkes.
Ta kontakt
Det aller, aller viktigste er å drive oppsøkende virksomhet skal du få jobb raskt. Det er viktig å huske på at du hjelper bedriften som trenger flere medarbeidere.
Bruk av telefon
Å avtale møte på telefonen krever tålmodighet. En person som arbeider med å booke møter på telefonen ringer gjerne til 150 personer i løpet av en dag. Av disse klarer vedkommende å få snakket med i gjennomsnitt 35 personer. Av disse sier 3-5 personer ja til et møte. Dette synes kanskje som veldig få møter, men dette er resultatene til en person som er god i møtebooking. Samtidig må du tenke på at det å booke 3-5 intervjuer, fort kan resultere i en ansettelse.
Oppfølging
Etter at du har vært i kontakt med en arbeidsgiver er det alltid hensiktsmessig å følge opp. Det å drive en profesjonell oppfølging av en prosess som er viktig for deg, viser at du er en seriøs og ryddig arbeidstager.

Ovenfor fikk du en kort innføring i hva “oppsøkende virksomhet” handler om. Nedenfor finner den kunnskapen du trenger innenfor dette fagområdet. Du skal starte med å sette deg et SMART mål. Etter det får du en innføring i hva du kan gjøre for å sikre deg at du når målet du har satt deg, raskest mulig. Til slutt skal du sammenfatte dette i en handlingsplan som du skal jobbe etter!

grunnlaget for suksess er å sette seg

mål

Det å sette deg mål betyr at du nå skal ta en eller flere beslutninger for ditt eget liv som må bety noe for deg. Du skal prioritere det som er viktig for deg – hvilken rolle målet skal ha i livet ditt. Viktig å merke seg er at når du har tatt en beslutning som er riktig for deg så vil du føle det, du vil føle deg mer energisk og positiv.

Hvordan finne en arbeidsgiver?

Lag en bedriftsliste

Årsaken til at du tar kontakt er enten fordi bedriften i seg selv har gjort et godt inntrykk på deg, eller at du vet at du kan utføre arbeid for denne arbeidsgiveren som du liker. Du kan skaffe deg mer informasjon gjennom nettsidene til bedriften, omtale bedriften har fått i media gjennom å google den eller nettverket ditt. Å ta en telefon for å forhøre deg er å anbefale. Jo mer forarbeid, desto større sannsynlighet for å lykkes.

Du lager en bedriftsliste ved å foreta et bransjesøk i en egnet database. Det vil gi deg oversikt over bedrifter som kan være interessante for deg å arbeide i. De feste bedriftsdatabaser på nettet har en søkefunksjon som vil gi deg oversikt. Her kan du blant annet søke på bransje, om bedriften går med overskudd (lurt å jobbe et sted der du er sikker på å få lønn), hvor den ligger (en fordel om reiseveien er kort) og andre søkekriteria.

bruk av

nettverk

Nettverk er den beste metoden sammen med oppsøkende virksomhet å finne seg ny jobb på. Enkelt fortalt er nettverk dine venner. I tillegg kommer de du kjenner gjennom tidligere arbeid, idrett, skole og alle former for sosial omgang. Mange av disse har du knyttet til deg på sosiale media.

inviter til

jobbsøkerfest

Når alle er kommet, sørg for at forholdene ligger til rette for hygge og god stemning, presenter dem for målene og behovene dine, og spør om de vil være med i ditt jobbsøkerstyre.

Gjennom ettermiddagen/kvelden er det en fordel om du har et rammeverk til et SMART mål og en handlingsplan. Forsøk å få andre til å dele deres erfaringer med å få seg jobb, hva som har fungert, hva du bør unngå. Før dere forlater hverandre, sjekk ut hvem som vil være med å gjenta en slik samling. På denne måten har du skaffet deg ditt eget styre.

Bli enig om å møtes jevnlig til planen er perfeksjonert, eller til du er i jobb!

velg deg ditt eget styre

samarbeidspartnere

Omgås kun med mennesker som gir deg energi. Omgi deg gjerne med ditt eget styre – en enhet som du rådfører deg med – som du kaller sammen med jevne mellomrom. Bedrifter betaler store summer til de dyktigste menneskene for at de skal bidra til at virksomheten lykkes. Å samarbeide med andre kan få deg til å mobilisere det lille ekstra som du ville manglet på egenhånd. Pass på at de gleder seg over det du har satt deg fore, og at de vil ditt beste.

vær bevisst

kroppsspråk

Når du treffer en person for første gang så må du:

* smile
* se vedkommende inn i øynene,
* løfte på øyebrynene som om du gjenkjenner vedkommende,
* vise en åpen holdning;
blottstille magen med åpne hender ute ved siden av kroppen

Du har hørt det før, og det gjelder fortsatt

Førsteinntrykket er avgjørende

Førsteinntrykket har enorm betydning for om du blir likt eller ikke. Det å bli likt er helt avgjørende for om du skal bli vurdert som en mulig arbeidstaker. Selv om det er utseende du gjerne tenker på, er det mange faktorer som påvirker. Det handler om hvordan du presenterer deg både personlig og gjennom ditt presentasjonsmateriale (CV og søknad).

her finner du ut hvordan du skal

presentere deg

Mange kaller det for elevator pitch eller oversatt til norsk; heissamtalen. Kort fortalt så handler det for deg om å være beredt til å presentere deg på en for deg fordelaktig måte. Dette må du øve mye på. Bruk nettet til å finne en metode som du liker, og film deg selv med telefonen mange ganger.

 

Hvordan bruke

sosiale media i jobbsøkingen

Hvordan bruke sosiale media i jobbsøkingen

LinkedIn

LinkedIn er et sosialt medium spesielt laget for jobbmarkedet. Hvordan du utnytter det best mulig er beskrevet i et eget «kapittel». På LinkedIn kan du knytte kontakter med folk du har arbeidet sammen med tidligere, og bygge et profesjonelt nettverk. Du kan høre om de kan hjelpe deg, eventuelt kjenner noen som kan bistå i jobbsøkerarbeidet ditt.

Facebook

Det er viktig at Facebook viser din beste side, spesielt nå når du vet at mulige arbeidsgivere sjekker disse sidene i forbindelse med en ansettelse. Mange kvier seg for å informere på Facebook at man er på jakt etter arbeid. Det å være på jobbjakt er noen alle kan identifisere seg med slik at de som legger ut at de er på jobbjakt blir møtt med positivitet og tips. Det kan være en god motivasjon i seg selv. Har du gode bilder eller filmsnutter som viser hvordan du er faglig dyktig er det hensiktsmessig å poste. En velutformet personlig melding til dine venner er en god måte å bruke nettverket ditt på. Følg gjerne opp med en telefon, eller inviter vedkommende til jobbsøkerfesten din.

Systematisk jobbing med eget nettverk er en av de beste måtene å skaffe seg ny jobb på.

Det er viktig å registrere seg på et

bemanningsbyrå

Et bemanningsbyrås viktigste oppgave er å kunne tilby sine kunder, kandidater som passer optimalt til stillingen som skal besettes. De har kun de som er registrert i egne databaser til disposisjon. Av den grunn må du ha registrert deg på mellom 10 og 15 bemanningsbyråer for å sikre at du velges ut som en mulig kandidat. Vi vet at bemanningsbyråene ikke er så glad i å bli kontaktet av kandidater. Likevel anbefaler vi at du tar kontakt for å få lov til å presentere deg. Bruk gjerne en henvendelse per epost, og følg opp med en telefon.

SØKE PÅ

utlyste stillinger

Selv om dette er den vanskeligste metoden å oppnå suksess på så er det viktig at dette også er en del av din totale arbeidsinnsats for å få deg nytt arbeid. Følg med på databasene, flere av dem har systemer for å lagre søk slik at du får jobbmuligheter rett inn i eposten din.

Følg retningslinjene som er utarbeidet for hvordan å analysere stillingsannonsen, og systematikken for å skrive en god søknad.
Er det noe du lurer på, ta kontakt på telefon, og still gjennomtenkte spørsmål. Start innsalget av deg selv med en gang, kanskje får du et intervju der og da?!

Følg opp på telefonen slik som vi beskriver i kapittelet om bruk av telefonen.

du må

dra på besøk

Det aller, aller viktigste er å drive oppsøkende virksomhet skal du få jobb raskt. Grunnen til at vi anbefaler fysisk oppmøte, er at svært få umiddelbart vil avvise deg når du har tatt deg bryet å møte opp. I tillegg er det viktig å huske på at du hjelper bedriften som trenger flere medarbeidere. Det er jo sånn at har du vært god i forarbeidet ditt når du har søkt på nettet, og tatt kontakt med nettverket ditt så skal det være gode muligheter når du henvender deg til nettopp denne bedriften.

Når du kommer frem til bedriften, henvend deg i resepsjonen eller til den du treffer. Vet du ikke hvem du skal snakke med, spør vedkommende om hjelp; jeg vil gjerne jobbe her, hvem skal jeg snakke med, eller hvem er ansvarlig for ansettelser?

Husk å rette deg opp, smil, hev øyebrynene, vis «magen» når du skal hilse. Viktig å være hyggelig med alle du møter når du banker på hos bedriften. Du vet aldri hvilken rolle de har.

Når du drar, har du trent på den gode muntlige presentasjonen av deg selv, og har CV/Søknad med deg på papir og lett tilgjengelig på telefonen så du kan sende informasjonen umiddelbart

ditt viktigste verktøy

telefonen

Årsaken til at du tar kontakt er enten fordi bedriften i seg selv har gjort et godt inntrykk på deg, eller at du vet at du kan utføre arbeid for denne arbeidsgiveren som du liker. Følgende blir gjennomgått:

  • Bruk av telefonen ved booking av møte
  • Bruk av telefonen ved innsendelse av søknad
  • Bruk av telefonen før og etter intervju
de som lykkes, er meget dyktige på

oppfølging

Svært få husker at du ringte for en måned siden, og opptrer du høflig og ordentlig så vil kanskje arbeidsgiver begynne å tenke at dette er en interessant og seriøs person – en som opptrer på denne måten vil kunne være en god representant for vårt firma.

Det er nettopp det å drive oppfølging er, å være profesjonell, rett og slett etterrettelig!

Lag deg en liste, fortrinnsvis i et regneark. Arket anbefales å inneholde i hvert fall; arbeidsgivers navn, kontaktperson, telefonnummer og epost, tidspunkt for når du var i kontakt, et felt der du kan skrive resultatet av samtalen og et felt for eventuelt når du skal følge opp samtalen igjen.

mål uten plan er kun en drøm

handlingsplan

Vi oppfordrer deg på det sterkeste å lage en handlingsplan der du setter mål både for hva du skal oppnå hver uke, setter av tid til å evaluere din egen innsats og tilpasser alle aktiviteter slik at livet fungerer med andre plikter.

oppsøkende virksomhet

oppsummering

Nå har du satt deg mål, bevisstgjort deg alt som er viktig når det gjelder hvordan å få tak i den rette arbeidsgiveren, hvordan å opptre når du skal presentere deg og laget deg en handlingsplan. Det neste er å få på plass ditt markedsføringsmateriale – Søknad og CV!